Gå direkt till innehåll
Bilden är tagen 1950 och föreställer kamrer Lars Hedlund, glasmästare Percy, verkmästare Sture Widing och Lennart Jacobson. Fotograf Karl-Erik Jacobson.
Bilden är tagen 1950 och föreställer kamrer Lars Hedlund, glasmästare Percy, verkmästare Sture Widing och Lennart Jacobson. Fotograf Karl-Erik Jacobson.

Pressmeddelande -

Carglass® Sverige fyller 90 år och når en ny nivå

Att det gått bra för Carglass® det senaste året är ingen hemlighet. Med ett verkstadsnät som vuxit mer än 20% 2021, har Carglass® nått en ny nivå inom bilglasbranschen. Att allt började för 90 år sedan gör denna resa desto mer intressant. För att förstå kontrasterna i tiden som passerat sedan 1932 var bilen då fortfarande ett alternativt transportmedel till häst och vagn.

Vindrutor byttes på gatan, i regn och rusk

Paul Eugene Jacobsson startade Stockholms Glassliperi 1932. Han stod då på Västmannagatan och bytte bilars vindrutor. Samtidigt som glas till butiksinredningar, fönster och radioapparater hanterades inne i lokalen.

Företaget går i arv och växer i Stockholm

Paul E. Jacobsons barn, Lennart och Karl-Erik tar över företaget för att sedan överlåta det till barnbarnen - Mats, Mikael och Jörgen. I och med deras övertagande börjar de även byta vindrutor på bussar och öppnar dessutom två nya verkstäder, en på Bondegatan på Södermalm och en i Skärholmen söder om staden.

Växer i Sverige

Åren går och på 90-talet intar familjeföretaget stad efter stad i Sverige. De börjar med Malmö och efter en lyckad etablering där är de redo att växa även i Göteborg, Jönköping och Eskilstuna. De anställer även en VD för första gången och byter strategiskt namn till Carglas (med ett s). Detta i ett försök att säkra den svenska bilglasmarknaden mot att den internationella bilglasjätten Belron som med tillhörande varumärke Carglass® stavat med två s, skulle etablera sig i landet. Under slutet av 90-talet går Mikael sorgligt nog bort men Jörgen och Mats fortsätter driva företaget.

Carglas blir Carglass® och en del av Belron

Det tog ett par år, men efter att till slut enats i förhandlingen med Belron är kusinerna Jacobson redo att skriva under avtalet som gör Carglas till Carglass®. En ny VD, Anders Eliasson, tar över VD-rollen i samband med detta.

Carglass® Sverige fyller 90 år och når en ny nivå

Efter år som en del av Belron är Carglass® Sverige i behov av ytterligare tillväxt. Man väljer 2020 att låta VD:n för Belrons verksamhet i Norge, Morten Bjørlo, kliva in i VD-rollen även i Sverige. Med Morten i täten, tillsammans med en till stora delar ny ledning, växer företaget explosionsartat. Detta trots en rådande pandemi. År 2021 hade Carglass® verkstadsnät en tillväxt på mer än 20 %.

Idag är Mats och Jörgen pensionärer men Mats dotter, Birgitta arbetar kvar på företaget. Hon blir fjärde generationens Jacobson på Carglass®.

Efter dessa händelserika första 90 år finns det mycket som talar för att även kommande år kommer skina glasklart för Carglass®.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Carglass® är en del av Belron – världens ledande företag inom lagning och byte av bilglas, med en omsättning på mer än 3,1 miljarder euro. Belron är verksamma över hela världen och sysselsätter 30 000 människor dagligen, i mer än 40 länder på 5 kontinenter. 

I hjärtat av allt vi gör är vårt åtagande att konstant leverera en kundservice i världsklass. Vi mäter kundnöjdhet i alla våra verksamheter genom att vi ber våra kunder att betygsätta oss baserat på frågan: "Hur troligt är det att du rekommenderar oss till en vän eller kollega?". Vi är oerhört stolta över att vårt globala betyg är över 84,9%.

Vår affärsidé är att våra tekniker alltid ska ha tillgång till rätt glas av högsta kvalitet. Mer än 95% av rutorna är alltid tillgängliga från vårt lager, och vi har över 3,5 miljoner glasrutor i lager.

’The Belron Way of Fitting’ har definierats av Belrons tekniska team och innebär att varje servicetillfälle i världen följer exakt samma process för att uppnå Belrons höga kvalitetsstandard i varje utfört arbete.

Presskontakt

Morten Bjørlo

Morten Bjørlo

Presskontakt VD Carglass® Sweden AB 0739 – 254 044