Gå direkt till innehåll
Varannan barnfamilj kör med farliga bilrutor

Pressmeddelande -

Varannan barnfamilj kör med farliga bilrutor

Våren innebär högsäsong för stenskott. Men trots att skadade vindrutor innebär en ökad säkerhetsrisk väntar 1 av 4 svenskar ett halvår eller mer innan de reparerar skadan, det visar en ny undersökning YouGov gjort på uppdrag av Carglass®*.

Enligt en ny undersökning YouGov gjort på uppdrag av Carglass har 2 av 5 svenska bilister kört med skadad vindruta någon gång under de senaste 12 månaderna.

Vanligast är det bland familjer med små barn. Inom den gruppen har över hälften av bilisterna kört med skadad ruta under samma period.

– Många vet inte att vindrutan bidrar till så mycket som 30 procent av bilens totala hållfasthet och att stenskott och andra liknande skador innebär en säkerhetsrisk. En skadad vindruta kan till exempel göra att airbagen på passagerarsidan inte fungerar som den ska, säger Tommy Hartman, bilglasexpert på Carglass®.

3 av 5 svenskar vet inte om riskerna

Bilden av att många inte förstår allvaret med skadade vindrutor stämmer överens med undersökningen. 3 av 5 svenska bilister uppger att de anser att ett stenskott eller en spricka i vindrutan utgör en ”liten risk” eller ”ingen risk” alls.

– Stenskott kan snabbt leda till allvarligare skador, speciellt nu när temperaturen skiftar mycket mellan dag och natt och skapar spänningar i rutan. Vi rekommenderar alltid att man lagar en skadad vindruta så fort som möjligt. Det är både säkrare och billigare än alternativet, säger Tommy Hartman.

Mer siffror från undersökningen:

Högst andel trasiga vindrutor finns i Stockholm, där 48 % svarar att de kört bil med trasig/skadad vindruta de senaste 12 månaderna. Lägst andel trasiga vindrutor finns i Skåne, Blekinge och Halland, där 35 % svarar att kört bil med trasig/skadad vindruta de senaste 12 månaderna.


För mer information kontakta:
John Bernfell, Försäljnings- & Marknadschef
Tele, 073-500 74 03
E-post john.bernfell@carglass.se

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019 har sammanlagt 1022 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, som äger eller har tillgång till bil.

Ämnen

Kategorier


Carglass® är en del av Belron – världens ledande företag inom lagning och byte av bilglas, med en omsättning på mer än 3,1 miljarder euro. Belron är verksamma över hela världen och sysselsätter 25.600 människor dagligen, i mer än 30 länder på 5 kontinenter. I många länder har vi möjlighet att reparera och byta vindrutor 24 h om dygnet och våra tekniker utför servicen både mobilt och i verkstäder. I genomsnitt repareras 7.800 vindrutor varje dag och vi utför ett arbete var tredje sekund.

I hjärtat av allt vi gör är vårt åtagande att konstant leverera en kundservice i världsklass. Vi mäter kundnöjdhet i alla våra verksamheter genom att vi ber våra kunder att betygsätta oss baserat på frågan: "Hur troligt är det att du rekommenderar oss till en vän eller kollega?". Vi är oerhört stolta över att vårt globala betyg är över 80,5%.

Vår affärsidé är att våra tekniker alltid ska ha tillgång till rätt glas av högsta kvalitet. Mer än 95% av rutorna är alltid tillgängliga från vårt lager, och vi har över 3,5 miljoner glasrutor i lager.

’The Belron Way of Fitting’ har definierats av Belrons tekniska team och innebär att varje servicetillfälle i världen följer exakt samma process för att uppnå Belrons höga kvalitetsstandard i varje utfört arbete.

Kontakter

Morten Bjørlo

Morten Bjørlo

Presskontakt VD Carglass® Sweden AB 0739 – 254 044